Задай въпрос тук
Maia Ivanova Maia Ivanova Потребител

Издаване на документ за плащане на годишен данъкЗдравейте!

Пенсионерка съм. Имам собственост магазин, който според законите е собственост и на съпруга ми. При даването му под наем в Договора задължително ли е да се вписват имената и на двама ни, или е достатъчно само името на този, на когото се води? Какво следва да се направи, ако досега магазинът е бил даван под наем само от мое име? Какъв документ трябва да получа от Наемателя, за внасянето на годишния данък - на името и на двамата или е достатъчно само на този, който е сключил договора?Отговори

 • Здравейте,

  При отдаването под наем в договора не е задължително да се вписват имената и на съпруга ви, а е достатъчно само имената на когото е собствеността. Относно данъка за доходите от наем, на така зададения от Вас въпрос не става ясно на кого отдавате под наем собствеността, за това ще разгледам следните случаи.
  При отдаване на недвижимия имот, като физическо лице на друго физическо лице, имате задължение всяко тримесечие /тримесечията са следните: до 30.04.2018г.;до 31.07.2018г.;до 31.10.2018г. и последното четвърто тримесечие до 31.01.2019г./ да подавате декларация по чл.55 и да си удържате данък от получена сума. Имате задължение да подадете в срок до 30.04.2019г. декларация по чл.50, с която може да удържите и данъка за последното тримесечие. В този ситуация документа, който ще имате е вносна бележка, за плащането към съответната компетентна териториална дирекция на НАП.
  При отдаване на недвижимия имот, като физическо лице на юридическо лице или самоосигуряващо се лице, те ще имат задължение да удържат данък, за всяко от тримесечията, освен за последното четвърто тримесечие, за което нямат задължение. При желание от ваша страна може да предоставите декларация, с която декларирате, че желаете те да удържат данъка и за последното четвърто тримесечие. Предполагам в тази ситуация, сумата на данъка ще бъде преведена по банков път. Може да ви предоставят копие на платежното нареждане или вносна бележка.

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->