Задай въпрос тук
Севда Георгиева Севда Георгиева Потребител

Определяне отчетна стойност на закупена стара сграда за магазинПрез декември 2017 закупих действащ магазин за 250 000 лева с банков кредит. Това е цената вписана в нотариалния акт, който кредит ще изплащам 20 години. Обектът е на партерен етаж на жилищна сграда, построена преди 9 години. Нотариални такси и държавни за покупката 9 800 лв.

Как се определя остатъчната стойност, която ми искат в Общината? За какво им е необходима - нали имат данъчна оценка на обекта, който се е водил на стария собственик?
Амортизация върху сумата от 259 800 лв. ли ще начислявам?Отговори

 • Здравейте,

  Остатъчната стойност на дълготраен материален актив е характеристика, която се дава от мениджмънта на дружеството и представлява стойността на даден актив, след като той не може вече да се използва от дружеството, за да носи ползи. Най-лесния за разбиране пример за остатъчна стойност е стойността на метала, която би била платима при предаване на актива за скрап.
  Честа практика е остатъчната стойност да бъде нула.
  Що се отнася до стойността, чърху която ще бъде начислена амортизацията, то това е така наречената амортизируема стойност. Тя се определя като от отчетната стойност бъде извадена остатъчната стойност. Във Вашия случай, ако приемем, че остатъчната стойност е нула и стойността на придобиване е 259 800 лева, то тогава наистина амортизации ще бъдат начислени върху 259 800 лева.

  Поздрави,
  Димитър Пашов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->