Задай въпрос тук
Валентина Пейчева Валентина Пейчева Потребител

БременностЗдравейте!

Преди няколко месеца започнах нова работа,където все още съм в срок на изпитание.Договорът ми е сключен по чл.67,ал1,т.1 във вр. с чл. 70 ал.1 от КТ,с изпитателен срок от 3 месеца,където е упомената точната дата на края на изпитването.Сега съм бременна,но тъй като работя на три-сменен режим в производството и не се чувствам добре,а трябва да уведомя работодателя си,който е в правото си да ме освободи от работа.Въпросът ми е следният: В случай,че бъда освободена от работа и се регистрирам в Бюрото по труда,ще имам ли право на майчинство и за какъв период,имайки предвид,че стажът ми до този момент е не прекъснат от 7 години?

Поздрави!


Отговори

 • Здравейте, г-жо Пейчева,

  Във Вашия случай, Трудовият Ви договор е със срок за изпитване. Работодателят може да прекрати трудовия Ви договор, защото този вид договор може да бъде прекратен до изтичане на срока за изпитване без предизвестие от страната, в чиято полза е уговорен. В такъв случай Вие не можете да ползвате специалната закрила при уволнение въпреки бременността Ви.
  По отношение на втората част от въпроса, за да получавате обезщетение за бременност и раждане от НОИ трябва да сте назначена на трудов договор към момента на първия болничен т.е 45 дни преди раждането или да сте самоосигуряващо се лице и да имате 12 месеца осигурителен стаж като осигурена за този риск. В случай, че не отговаряте на нито едно от двете условия Ви остава да се обърнете към Агенция за социално подпомагане и да взимате социални помощи. Като в Кодекса за Социално Осигураяване е изрично опоменато, че осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.
  Освен горе посоченото за да получавате месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 година. Трябва да отговаряте и на следните условия:
  – майката не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване;
  – детето не е настанено за отглеждане в специализирана институция за деца на пълна държавна издръжка;
  – детето живее постоянно в страната.

  За справки: чл.70 от КТ, чл.71 от КТ, чл. 48а от КСО , Правилник за прилагане на закона за социално подпомагане чл.8 – чл.35а.

  Моля, имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.
  Поздрави,
  Деян Ризов.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->