Задай въпрос тук
иван иванов иван иванов Потребител

Доброволна регистрация по ДДСЗдравейте, пряко ме интересува разликата между Доброволна регистрация по ДДС ( за оборот над 20 000 лв) и задължителната регистрация по ДДС при наличие на оборот над 50 000 лв.

Става въпрос за дребна търговия - внос на стоки от ЕС.До колкото разбрах съм длъжен да се регистрирам доброволно по ДДС ако правя обород над 20 000 лв.

Ще съм благодарен ако разясните разликите и съответно плюсове и минуси.


Отговори

 • Здравейте,

  Искам първо да направя уточнинието, че придобиването на стоки от страни членки на ЕС е Вътреобщностно придобиване /ВОП/, а не внос.
  В ЗДДС се посочва, че при извършване на ВОП /Вътреобщностно придобиване/ задължение за регистрация възниква, когато общата стойност на облагаемите вътреобщностни придобивания за текуща календарна година е или надвишава 20 000 лв. Т.е регистрацията за оборот 20 000 лв. не е доброволна, а задължителна.

  Задължителна е и регистрацията в хипотезата, при която достигате облагаем оборот от 50 000 лв. за извършените от вас доставки, не придобивания. Моля да погледнете чл. 96 от закона, където се посочва кои доставки се включват в данъчната основа.

  Относно регистрацията по избор, в Закона се посочва, че независимо дали сте достигнали оборот от 50 000 лв. или оборот от ВОП 20 000 лв., то Вие имате право доброволно да се регистрирате.

  Обръщам внимание, че от 01.01.2018 г. срокът за регистрация е промен от 14-дневен на 7-дневен.

  За справка, моля да погледнете ЗДДС, съответно:
  Глава девета. чл. 99, чл. 96, чл.100

  Това становище е лично мнение на автора и няма обрързващ характер.

  С уважение,
  Мануела Чонкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->