Задай въпрос тук
Еми Иванова Еми Иванова Потребител

Регистрация - самоосигуряващо се лице, при доход над максималнияЗдравейте,Регистрирах фирма, на която аз съм управител и до колкото знам е необходимо да подам декларация за регистрация като самоосигуряващо се лице.

От друга страна, трудовият ми доход е над максималният осигурителен. В такъв случай в декларацията за регистрация като самоосигуряващо се лице, какво е необходимо да се отбележи в после "Заявявам, че ще се осигурявам за..." (опциите са инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт и за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица).

Благодаря предварително!


Отговори

  • Здравейте,

    за регистрация като самоосигуряващо лице е необходимо да подадете т. нар. декл. ОКД 5, с която заявявате, че започвате да се осигурявате като самоосигуряващо се лице. Декларацията може да се подаде чрез ПИК, който се издава от НАП или на хартия в ТД на НАП по местоживеене на лицето. Срокът за подаването й е 7 дена от датата на започване на упражняване на дейността като самоосигуряващо се лице. В зависимост от това за кои рискове желаете да се осигурявате следва да изберете една от двете опции, които са Ви предоставени. В случай, че искате да се осигурявате само за фонд Пенсии следва да изберете само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. А ако желаете да се осигурявате и за фонд " Общо заболяване и майчинство" след да изберете втората опция - за всички осигурителни рискове. Разликата е в това, че в случай, че се разболеете и излезете в болничен, във втория случай, ще имате право на обезщетение от НОИ за времето, в което сте били в отпуск поради временна нетрудоспособност.

    Поздрави,
    Иван Георгиев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->