Цветанка Кючукова Цветанка Кючукова Потребител

Изчисляване на обезщетение при пенсиониранеНа 2.8.2017 придобих право на пенсиониране. Договорът ми бе прекратен от 1.10.2017 до 3.10.2017, след което бях назначена на същото работно място от 4.10.2017.

Работила съм повече от 10 години в това предприятие и имам право на 6 заплати. Кой месец ще е базов за изчисляване на сумата? Трябва ли да пълен? За септември, август, юли и чак до март имам поне по 1 ден отпуска. Изчисляват ми го на база март, но тогава %клас прослужено време е по-малък. Правилно ли е?

Благодаря!

С уважение: Ц.Кючукова

Отговори

 • Здравейте!


  Съгласно чл.19, ал.1 от НСОРЗ, когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от Кодекса на труда се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец.
  Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.


  Справка чл. 228, ал. 1 от Кодекса на труда и в чл. 19, ал. 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

  Поздрави!
 • Благодаря Ви!
  На мен ми ги изчисляват по ВТОРИ ВАРИАНТ, тъй като имам 1 ден отпуск.
  Правилно ли е така?


  Чл. 19. (1) Когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от Кодекса на труда се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец.

  Вариант втори, КОГАТО ВАРИАНТ ПЪРВИ НЕ СЪЩЕСТВУВА за нито един месец от траенето на трудовото правоотношение.
  ТОГАВА И САМО ТОГАВА, когато няма пълен месец ще се приложи правилото, регламентирано от чл.19, ал.1 НСОРЗ, съгласно което когато работникът или служителят не е отработил ПЪЛЕН работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от Кодекса на труда се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->