Dilyana Valchanova Dilyana Valchanova Потребител

Давност на платен отпуск в период на болниченЗдравейте, въпроса ми е следният: изтича ли давноста на неползвания платен отпуск от 2015г, ако в този период служителя е бил в болничен за общо заболяване?Съдейки по следния цитат, аз го тълкувам, че изтича, така ли е?"Съгласно чл. 176а, ал. 1 КТ, когато платеният годишен отпуск не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност."Отговори

 • Здравейте,

  Чл. 38а. от НРВПО казва:

  "Когато ползването на платения годишен отпуск е отложено по реда на чл. 176, ал. 1, т. 2 КТ поради ползване на друг вид законоустановен отпуск от работника или служителя, давностният срок за ползване на отложения отпуск започва да тече от края на календарната година, през която работникът или служителят се е завърнал на работа"

  Т.е. ако през цялата или част от края на 2015 година сте били в болничен поради общо заболяване , и сте се върнали на работа през 2016 година, то за Вас срокът за използване на полагащия Ви се платен годишен отпуск от 2015 година ще е до 31.12.2018 година.

  За справка:
  Наредбата за работното време, почивките и отпуските

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Даниъл Славчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->