Биляна Сапунджиева Биляна Сапунджиева Счетоводител

Отписване на амортизирани активиЗдравейте,

Дружеството ни има амортизирани активи. Управителят желае да ги отпишем. Достатъчна ли е операцията 241/гр. 20? Нужен ли е протокол за брак? Ако е ползван данъчен кредит, следва ли да се начисли и да се включи в дневник продажби?

Как стои въпросът с транспортните средства? Разполагаме с два амортизирани автомобила, които искаме да прехвърлим на физическото лице. С договор и фактура за продажба ли? Не сме ползвали данъчния кредит при закупуването. Но длъжни ли сме да го начислим във фактурата?Отговори

 • Здравейте,

  Доколкото разбирам във вашия случай става въпрос за две групи активи.
  При положение, че активите няма да бъдат използвани повече в дейността на предприятието е необходимо да вземете цитираната от Вас счетоводна статия Дт 241 / Кт гр.20 при положение, че са напълно амортизирани. В противен случай ще кредитирате оставащата стойност по гр. 20 срещу друг разход. За да документирате акта на бракуване на активите ще е необходимо да съставите Протокол за брак. След като сте използвали данъчен кредит при покупката на активите в общия случай ще трябва да направите корекция по реда на чл. 79 от ЗДДС и да я отразите в дневник продажби. Също така проверете дали няма да попаднете в някоя от разпоредбите на чл. 80, ал. 2 от ЗДДС, в следствие на което корекция на данъчен кредит да не се наложи.

  Автомобилите, които планирате да продадете, няма да се обложат с 20% ДДС, в случай че при закупуването им не сте ползвали данъчен кредит по силата на ограниченията изброени в чл. 70 от ЗДДС (Например защото сте закупили леки автомобили). При тази хипотеза последващата продажба ще се третира като освободена доставка.
  Извън описаното изключение препродажбата на автомобилите се третира за облагаема доставка с 20% ДДС, която ще трябва да документирате с фактура и договор.

  За справка:
  чл. 79 от ЗДДС
  чл. 80 ал. 2, т.1-6 от ЗДДС
  § 1, т. 18 от ДП на ЗДДС – Лек автомобил
  чл. 70 от ЗДДС
  чл. 50, ал. 1, т. 2 от ЗДДС

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Александър Бояджиев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->