Задай въпрос тук
Любо Тодоров Любо Тодоров Потребител

Осигуровки управители на ООДДвама от съдружниците в ООД-то са вписани като негови управители. Нямат подписан договор за управление и контрол и не получават възнаграждение за тази си дейност. В същото време работят на трудов договор в същото ООД, за което се осигуряват по чл.4, ал.1, т.1 от КСО. Необходимо ли е да бъде сключен с тях допълнителен договор за управление и контрол и внасяно допълнително осигуряване?Отговори • Здравейте,

  Осигуряването им като страна по трудово правоотношение с ООДто не освобождава управителите му от осигуряването им в качеството им на такива.
  От така поставения въпрос става ясно, че нито в ДУК, нито в дружествен акт е установено изплащане на възнаграждение за управлението и представителството на дружеството.
  Ако не им се полага възнаграждение за работата им по управление на дружеството съгласно ДУК, върху което те да се осигуряват, то вписаните като управители в ТР съдружници следва да се осигуряват като самоосигуряващи се.

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • Здравейте,

  Разгледаната по-горе хипотеза е при условие, че вписаните като управители съдружници са сключили ТД с ООДто с предмет на дейност извън функциите по управление и контрол.

  Ако сключените ТД са с предмет на дейност "управление и представителство" и длъжност "управител", то не е необходимо с тях да бъдат сключвани допълнителни ДУК, на база на които да им се дължи допълнително възнаграждение и осигуряване.

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->