Задай въпрос тук
Криста Иванова Криста Иванова Потребител

Прекратяване на ТД по време на майчинство и възнаграждение от Бюрото по трудаЗдравейте, имам следното питане и съответно следният казус, на 10.02.2018г. изтича първата година от майчинството ми. Обмислям да се върна на работа, като вече разговарях с работодателя си по този въпрос, но се оказа, че дружеството в което съм назначена почти не извършва вече търговска дейност и обема на работа е намалял драстично, поради което ми съобщи, че няма да има възможност да ме задържи на работа.

Въпроса ми е, по кой член от КТ трябва да бъда освободена, за да мога да се запиша в Бюрото по труда и да получавам възнаграждение, тъй като нямам други опции за започване на нова работа! Следващият ми въпрос е какво възнаграждение мога да взимам при положение, че имам 6 години непрекъснат трудов стаж, ако има начин да бъда освободена по член от КТ, по който да мога да се запиша в БТ. Съответно какви документи ще ми бъдат необходими за целта и кога трябва да бъдат подадени? Мога ли да взимам едновременно майчинството ми за 2рата година и възнаграждение за оставане без работа от БТ?

Благодаря Ви предварително!


Отговори

 • Здравейте,

  От така зададения въпрос, разбирам, че тъй като е намалял обема на работа във Вашето дружество, работодателят може да Ви освободи на основание чл.328, ал.1, т.3 от Кодекса на труда т.е. поради намаляване на обема на работа.

  В случай, че през последните 18 календарни месеца сте осигурявани 12 месеца с пълен размер осигурителни вноски, имате право на обезщетение за безработица съгласно чл.54а от КСО.

  Относно необходимите документи и сроковете за регистрация в НОИ за ползване на парично обезщетение при безработица, следва да се обърнете към съответното териториално поделение на НОИ в населеното място, според Вашата адресна регистрация.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Едуард Пушев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->