Милена Бакърджиева Милена Бакърджиева Потребител

Продажба на бижута онлайн в ЕСЕООД, регистрирано в България извършва онлайн продажби на бижута от неблагороден метал в страни от ЕС. Няма достигнат оборот от 50000 лв. Най-голям дял от продажбите са в Германия /около 12000 евро/. Дружеството подлежи ли на регистрация по ДДС в България или в Германия?


Отговори

 • Здравейте,

  От предоставената информация може да се предположи, че дружеството извършва онлайн продажби с получатели физически лица. Ако при вашия бизнес модел са изпълнени следните условия:
  - стоката се изпраща от България;
  - пристига в Германия
  - получатели са лица, които не са регистрирани по ДДС т.е. данъчно незадължени лица като в повечето случаи това са физически лица.

  Това означава, че фирмата извършва доставки с място на изпълнение на територията на България, тъй като стоката тръгва от страната и формира оборот за регистрация по ДДС.
  След достигане на оборота и регистрирането по ДДС, дружеството ще попадне в режима на дистанционни продажби. Това означава, че трябва да следите дали в рамките на една календарна година, не превишавате прага за регистрация при извършване на дистанционни продажби в Германия, който е 100 000 евро.

  Поздрави,
  Методи Христов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->