Задай въпрос тук
Maria Rangelova Maria Rangelova Потребител

Право на обезщетение и отпуск за бременност и майчинствоЗдравейте. Бих била благодарна да отговорите на следния казус. Назначена съм на срочен трудов договор по чл. 68 за определено време, с изпитателен срок 6 месеца, който изпитателен срок все още не са изтекъл. Тъй като прочетох, че по време на изпитателния срок и при срочен трудов договор, бременната служителка не е защитена от законодателството, но не разбрах дали същата има право като бременна да ползва обезщетение ако бъде освободена от работа по време на бременността. Уточнячам, че имам 12 месеца осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство и отговарям на останалите условия за ползване на обезщетение. Въпросът ми е :ще имам ли право на обезщетение за майчинство, ако работодателят реши да ме освободи от работа по време на бременността, преди изтичане срока на договора?


Отговори

 • Здравейте,

  Правилно сте се информирала, че служители, които са назначени на срочен трудов договор, не се ползват от закрилата на чл. 333 от Кодекса на труда при изтичане на срока на договора. Същото се отнася и по време на изпитателен период.

  За да имате право на обезщетение при бременност и раждане, освен 12 месеца, като осигурена за Общо заболяване и майчинство (ОЗМ), е необходимо да работите по трудово правоотношение (може и договор за управление и контрол), по което да сте осигурена за ОЗМ, към началото на първия болничен лист за 45 календарни дни преди раждането.
  Ако не отговаряте на това условие, то Вие няма да имате статут на осигурено лице по смисъла на КСО и съответно няма да имате право на обезщетение.

  Ако, обаче, прекратяването на осигуряването за общо заболяване и майчинство се случи по време на вече стартирало получаване на обезщетение за бременност и раждане, то в този случай паричното обезщетение ще продължи да се изплаща до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане, т.е. до изтичане на 410 календарни дни.

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • Благодаря Ви за изчерпателния отговор.
  Това означава ли, че в момента, в който обявя бремеността си и предам болничен лист за бременност пред работодателя, преди изтичане на срока на договора, работодателят може да ме освободи веднага, без да приеме болничния лист?
  Поздрави,
  М.Р
 • Здравейте,

  От въпроса Ви не става ясно, за какъв болничен задавате въпроса си - за общо заболяване или за този за 45 календарни дни преди раждане?

  Работодателят Ви няма право да откаже да приеме болничен лист. Ако го направи може да го изпратите с обратна разписка до фирмата, в която работите като на нея напишете, че изпращате болничен лист.

  Ако прекратяването на трудовия Ви договор стане след стартиране на първия 45-дневен болничен преди раждане, за Вас няма проблем, тъй като ще получавате полагащото Ви се обезщетение за бременност и раждане.
  Единственото задължение на последния Ви работодател ще бъде да подава необходимите документи в НОИ, въпреки че договорът Ви с него ще е прекратен.

  За повече информация във връзка с болничните вижте и приложения отговор на моя колелега Митко Димов: http://balans.bg/4555-bolnichni-pri-srochen-trudov-dogovor/.

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • Благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->