Задай въпрос тук
Mariana Mileva Mariana Mileva Потребител

Майчинство и отпуск за отглеждане на дете до 2 г. при договор по заместванеЗдравейте.

Имам следния казус:

Вече съм назначена съм на договор по заместване. Титулярът току що излезе в 45 дни отпуск преди раждане. Очаква се да роди в края на януари. Разбрах, че и аз съм бременна. Първоначания термин е през юли

До колкото знам ще мога да ползвам майчинство за пъврвата година на детето. Но титулярът ще се върне 6 месеца преди да изтече моята 2-ра година майчинство (платения отпуск за гледане на дете до 2 г.) и договорът ми ще бъде прекратен тогава. Та въпросите ми са следните:

1. Работодателят ми може ли да ми разреши да ползвам отпуск за гледане на дете до 2 г. при положение, че на практика аз ще ползвам само 6 м. от него? Или при това положение той въобще няма да ми разреши да го ползвам?

2. Може ли когато титулярът се върне на работа (евентуално януари 2020), а аз съм във втората година по майчинство, да бъда назначена на друга длъжност, въпреки че в този момент съм по майчинство?

3. Ако евентуално договорът се прекрати 6 м.преди изтичането на втората година майчинство, аз ще получавам ли обезщетение за оставащите 6 м.? Трябва ли тогава веднага да бъда назначена на трудов договор, за да получавам някакви средства за оставащите 6 м.?Трявбва ли да подавам някакви документи в НОИ, когато договора ми бъде прекратен?

4. Когато договорът бъде прекратен, а аз съм във втора година майчинство, мога ли да се регистрирам в бюрото по труда?

Благодаря предварително!


Отговори

-->