Anelia Popova Anelia Popova Потребител

Напускане по време на изпитателен срокЗдравейте,

Интересувам се какъв е начина за напускане след изтичане на изпитателния срок от 6 месеца? Договора е под подписан за сметка на работодателя .Мога ли да разчитам ,че работодателя ще ме освободи по чл. 71? И как бих могла да постъпя , за да го постигна? Случая е следния юли месец напуснах предходната си работа освободиха ме по чл.325 , записах се на борсата за 1 месец ,но ми се отвори възможност и започнах работа. В момента съм в 6 месечен изпитателен срок ,но не съм доволна и искам да напусна.

Въпроса ми е при тази ситуация на какво обещетение мога да разчитам , и за какъв период, как мога да постигна съкращение по чл. 71?

Благодаря

.

Отговори

 • Здравейте,


  след като клаузата за освобождаване в периода на срока за изпитване е изрично упоменат в трудовия договор и той е в полза само на работодателя , Вие нямате право да се възползвате от тази клауза .

  Възможностите да напуснете работа са отново същите като при един нормален трудов договор по взаимно съгласие по чл. 325 , с предизвестие от ваша страна.

  Хипотезата работодателя сам да прецени, че не сте годна за работата и да се възползва от клаузата си в срока на изпитване (споменатия чл. 71) също е възможен вариант да се прекрати договора , но това не предполага неизпълнение или лошо изпълнение на трудовите задължения , за да го подтикнете да активира въпросната клауза , защото подобно нещо е основание дори да Ви уволнят дисциплинарно .

  Моя съвет е да говорите с работодателя , да обсъдите възможностите и ако той не е съгласен да Ви освободи с клаузата по чл. 71 или по взаимно съгласие по чл. 325 не Ви остава нищо друго освен да си пуснете предизвестие за напускане по чл. 326.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Диян Драгоев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->