Задай въпрос тук
Павлин Петрушев Павлин Петрушев Потребител

внос на стока от КитайЗдравейте,

Имам въпрос относно осчетоводяване на внос от Китай.

Фирма нерегистрирана по ДДС внася стока от Китай.Условията са FOB.Фактурата е от 20.10.2017.Товаренето е от 29.10.2017.Фактурата за транспорта и освобождаването е от 22.12.2017.ДДС е платено на 29.12.2017 по проектна митническа декларация.Митническата декларация е с дата 2.01.2018.Въпросът ми е,може ли тези разходи да бъдат осчетоводени за 2017г?


Отговори

  • Здравейте,

    Първо нека направим уточнението, че „разходите”, за които говорите, всъщност няма да бъдат отчетени като разходи, а ще формират себестойността на стоката. Това важи както за разходите за транспорт, така и да за ДДС-то, понеже фирмата не е регистрирана и не може да ползва данъчен кредит.

    Що се отнася до това дали тези плащания, могат да бъдат осчетоводени в 2017, то определящия фактор е условията на доставката. Както сте написали в конкретния случай условията на доставката са FOB. Това означава, че всички рискове и ползи от разпореждането със стоката се прехвърлят когато стоката се качи на борда. От това следва, че не само можем да осчетоводим разходите в 2017, а по-скоро сме длъжни да го направим. Ако трябва да бъдем максимално пунктуални то тези стоки трябва да бъдат заведени като стоки на път и чак когато пристигнат в склада да бъдат прехвърлени в нормалната стокова сметка.

    Поздрави,
    Димитър Пашов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->