Павлин Петрушев Павлин Петрушев Потребител

внос на стока от КитайЗдравейте,

Имам въпрос относно осчетоводяване на внос от Китай.

Фирма нерегистрирана по ДДС внася стока от Китай.Условията са FOB.Фактурата е от 20.10.2017.Товаренето е от 29.10.2017.Фактурата за транспорта и освобождаването е от 22.12.2017.ДДС е платено на 29.12.2017 по проектна митническа декларация.Митническата декларация е с дата 2.01.2018.Въпросът ми е,може ли тези разходи да бъдат осчетоводени за 2017г?


Отговори

  • Здравейте,

    Първо нека направим уточнението, че „разходите”, за които говорите, всъщност няма да бъдат отчетени като разходи, а ще формират себестойността на стоката. Това важи както за разходите за транспорт, така и да за ДДС-то, понеже фирмата не е регистрирана и не може да ползва данъчен кредит.

    Що се отнася до това дали тези плащания, могат да бъдат осчетоводени в 2017, то определящия фактор е условията на доставката. Както сте написали в конкретния случай условията на доставката са FOB. Това означава, че всички рискове и ползи от разпореждането със стоката се прехвърлят когато стоката се качи на борда. От това следва, че не само можем да осчетоводим разходите в 2017, а по-скоро сме длъжни да го направим. Ако трябва да бъдем максимално пунктуални то тези стоки трябва да бъдат заведени като стоки на път и чак когато пристигнат в склада да бъдат прехвърлени в нормалната стокова сметка.

    Поздрави,
    Димитър Пашов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->