Elena Bekirova Elena Bekirova Потребител

Годишна данъчна декларацияФирмата е ЕООД и е регистрирана през м. юли 2017 година. Няма дейност през 2017 година, но през м. декември закупува имот с цел бъдещата и дейност. Има регистрирана банкова сметка, през която се отчитат такси на банката и приходи от лихви. Каква годишна данъчна декларация следва да подаде фирмата - осъществяваща или неосъществяваща дейност.

Моето мнение е, че трябва да подам декларация за фирми без дейност.

Отговори

 • Здравейте,

  Смисълът, който данъчните влагат в понятието "без дейност" е дали дружеството е регистрирало приходи и разходи през изминалата година. Също така е важно да е отбележи, че не е от значение размерът на тези приходи или разходи. Тоест ако дружеството е регистрирало каквито и да е приходи и разходи, то трябва да подаде нормалната данъчна деклрация.

  Практиката обаче показва, че фирмите, които имат регистрирани приходи и разходи само от факта, че притежават банкова сметка, подават декларации без дейност. И НАП не си правят труда да ги санкционират поради нищожния материален интерес.

  Искам обаче да отбележа, че във вашия случай има и допълнително условие. Факта, че сте закупили недвижим имот през календарната година. Наличието на това условие със сигурност означава, че сте акумулирали допълнителни раходи, свързани с въпросната сделка.

  Професионалният ми съвет е да подадете нормална данъчна декларация.

  Поздрави,
  Димитър Пашов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->