Потребител

Съкращение по чл.331Здравейте, balans.bg,Имам информация, че работодателя ми има намерение да съкрати голяма част от фирмата в която работя (период на съкращението януари -февруари 2018г).

Члена, който най-вероятно ще бъде предложен на служителите ще бъде 331 от КТ.

Намерих инф-я ,че от 2018 г е приета промяна по този член, която гласи, че служителите ще имат право само на 4 месеца обезщетение по бюрото на труда и то по минимална ставка.

В този случай, кой вариант за съкращение би бил в полза на служителя, ако работодателя ни предложи точно чл.331? Можем ли да го откажем и да предложим съкращение, което да е с по-добри условия за служителите?Благодаря предварително,

ЕваОтговори

  • Здравейте,

    Правилно сте разбрали, че от 2018г. има промяна в срока и размера на обезщетението от бюрото по труда при прекратените по чл.331.

    Според мен е въпрос на "математика" дали да ви прекратят с обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението, или да ви съкратят и да получавате обезщетение от борсата за пропорционален на отработения срок в размер на 60 процента от възнаграждението Ви.

    Моля имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.

    Поздрави,
    Недялка Куфарова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->