Иво Ивов Иво Ивов Потребител

ТД - постоянен, без изпитателен срок, а след това - с такъвЗдравейте, случи ми се следното. Бях назначен на постоянен трудов договор без изпитателен срок под претекст, че стажът ми по специалността е над една година и ще се брои за такъв. В договора е упоменато 30 дни предизвестие при освобождаване/напускане. Месец след като съм назначена ми се казва, че ме освобождават. При въпрос от моя страна на коя дата изтичат тези 30 дни предизвестие, ми отговарят, че не ми дължат такива. Оказва се, че счетоводител е разписал трудов договор, който е несъгласуван с работодателя и са в огромно нарушение. Без да съм наясно с това какво са правили, ме извикват, за да ми врчат заповед за освобождаване и нов трудов договор (със същата дата като първия), като в него са изменени условията - т.е е вписано, че съм назначена със срок на изпитване. Заплашиха ме, че ако не го подпиша веднага, ще последва съдебно дело и ще ми изискат получената за работния месец заплата, тъй като първия договор е недействителен според техните думи. Да уточня, при подписа на счетоводителя стои печатът на фирмата. За първия договр ми казват, че не е регистриран, а само са уведомени нужните инстанции, че има такъв.

След отправените заплахи (няма да уточнявам какво още чуха ушите ми), разписах втория. Знам, че не трябваше. Има ли нещо, което мога да направя все пак? При мен има копия и на двата договора. Още едно уточнение - работодателят (вече бивш) е адвокат и сериозно си измиха ръцете. Как е въведен втори договор с изменени условия, при положение, че първият е пуснат да тече?

Благодаря предварително!


Отговори

  • Здравейте,

    Моето мнение е, че може да потърсите правата си, а ситуацията изисква да се консултирате със специалист в областта на трудовото правото, който ще може да ви даде професионално мнение и насоки, как трябва да процедирате във вашия случай.

    Поздрави,
    Виктория Йотова


  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->