Мария Стойчева Мария Стойчева Потребител

Договор за управление и контрол - данъчно и социално третиранеЗдравейте!


ДУК (договор за управление и контрол) е приравнен на трудов договор. Моля за отговор на следните въпроси: 1. ДУК носи ли трудов стаж? С какъв документ се удостоверява?

 2. За осигурителния стаж заверява ли се все още осигурителна книжка?

 3. Може ли да се назначи лице на почасов договор?Отговори

  • 05 Apr 2011 13:48
  • (Потребител)
  • 2
  Вие правилно сте си отговорили- ПРИРАВНЕН НА ТРУДОВ ДОГОВОР.
 • Здравейте,

  Договор за Управлени и Контрол (ДУК) е приравнен на Трудов Договор (ТД) за целите на осигурителното и данъчното законодателство. ДУК не е приравнен на ТД за целите на Кодекса на Труда. Поради това за ДУК не се попълва трудова книжка и времето не се счита за трудов стаж.
  За целите на осигуряването ДУК е приравнен на ТД с малки разлики, най-съществената от които е, че ДУК не е обвързан с работно време и осигурителния доход не се изчислява пропорционално на отработено време.
  От 01.01.2009 година за ДУК не се попълват и заверяват осигурителни книжки, за периодите в осигуряване, след тази дата, данните се вземат от персоналния регистър на осигурените лица.
 • Благодаря Ви за отговора !
  От практиката и от отговора Ви възниква следния въпрос по отношение на това че осигурителния доход не се изчислява пропорционално на отработеното време: Следва ли че лице назначено по ДУК, което работи и в друго предприятие на 8 часа , следва да се осигурява върху пълния размер на МОД за съответната ИД / за ДУК/ ?
  НАП приема следната информация подадена в Декл.1 за ДУК : Пълен месец, Отработени 2 часа на ден и осиг.доход изчислен пропорционално на отработтените часове т.е третира ДУК като ТД. Има ли нарушение в този случай, независимо от това че НАП приема този вариант?
 • Здравейте,

  Основното при ДУК е липсата на определено работно време. Приема се, че този който управлява, мисли и работи за дружеството по всяко време...Т.е. няма такова понятие - работи 2 или 4 часа, въпреки, че НАП приема Декл.1, която съдържа такава информация. Посъветвайте се с НОИ, но ви гарантирам/личен опит/, че когато лицето поиска да се пенсионира, ще го задължат да се осигури върху МОД. Удачен вариант е заплатата на ДУК да е по ниска от МОД, но осигуровките да са върху МОД - поне да се спести данък....
 • Благодаря Александра за Вашия отговор!
  Веднага след него се свързах с експерти от НОИ които ме "консултираха" по казуса със следния отговор: Щом колегите от НАП приемат така подадената информация в Декл.обр.1 за нас няма проблем. За нас са важни данните от персон.регистър, защото информацията се взема служебно от там.
  Вече си мислих че съм си изяснила въпроса но не...Дупките в законодателството още веднъж доказват че се създават предпоставки за това институциите да нямат един отговор по поставен въпрос.Аз все още незнам правилно ли работя?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->