Стела Бойчева Стела Бойчева ТРЗ

Заплащане на извънреден труд за половин часЗдравейте, казусът, за който питам е следният:

Сумарно изчисляване на работното време с тримесечен период на отчитане. В края на тримесечието служител излиза на 5 часа и 30 минути извънреден труд. Как следва да се заплатят тези часове извънреден труд - като 5 часа и 30 минути или като 6 часа (както трябва да се посочат в декл. 1).


Отговори

 • Здравейте,

  При сумирано изчисляване на работното време, действително изработените часове се определят в края на отчетния период, като се определят действително изработените часове и се сравняват с работните часове при нормална продължителност на работното време за същия период. За установения от работодателя период на отчитане ще бъде налице извънреден труд, когато нормата работно време за същия период е превишена. Часовете, получени над определената норма часове (след превръщането на нощните часове в дневни, ако е полаган нощен труд), са извънреден труд и се заплащат съгласно чл. 262, ал. 1, т. 4 КТ. Тъй като изчисляването на работното време се прави в края на периода, то тогава работодателят ще прецени има ли и колко са положените часове извънреден труд и съответно тогава става дължимо и възнаграждението за извънреден труд. При необходимост може от часовата ставка да изчислите възнаграждението и за минута положен труд и да заплатите точната сума(въпросът е да не остане незаплатен положен извънреден труд).

  Правилно сте се ориентирали , че за целите на Декларация обр.1, когато при изчисляването се получи остатък, равен или по-голям от половин час, се закръглява на пълен час.
  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Тодор Тодоров

  За справка: ( Наредба № Н-8; КТ; чл.9 ал.5 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж; чл. 38 ал.3 т.2 и ал.15 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.)
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->