Б. Т. Б. Т. Потребител

Брак на стоки и корекцииЗдравейте,Фирма регистрирана по ЗДДС изкупува и продава дървени палети. Някои от тях с времето започват да гният и няма как да бъдат използвани и се налага да се бракуват. Може ли това да се счете като промяна на физико-химичните свойства и да не се налага при брака да се прави корекция на ДДС?Поздрави!


Отговори

 • здравейте ,

  от написанотото се разбира , че искате да се позовете на чл 28 , ал.3 , т.2 от ЗКПО където се посочва, че при" технологичен брак или промяна на физико-химичните свойства, установени с нормативен акт или с фирмени стандарти, когато не е налице нормативен акт, и в обичайните за съответната дейност размери" разхода е признат и съответно и ДДС-то.

  Тук може би най-важния текст от по горе цитирания член е "... и в обичайните за съответната дейност размери разхода е признат" . Ако имате във фирмените стандарти достатъчна обосновка, че това е нормално да се случва с част от активите ще е признат , но от написаното като че ли се разбира, че брака е твърде голям и ако не докажете, че е нямало как да се избегне този брак ще е непризнат разхода и съответно ще трябва да върнете и ползваното ддс.  Поздрави,
  Диян Драгоев
 • Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!  Поздрави,
  Диян Драгоев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->