J Stanev J Stanev Потребител

Налага се да напусна след само 2 седмици работаЗдравейте,

Имам нужда от спешен съвет - на 14.11.2017 подписах безсрoчен трудов договор във фирма и започнах работа официално на следващия ден, тоест преди точно 2 седмици. В договора разбира се има 6 месеца изпитателен срок в полза на работодателя и освен това 90 дни предизвестие. Налага ми се да напусна спешно и не зная как да стане без риска да дължа обезщетение. Още дори не знам дали собственика ще приеме напускането ми по взаимно съгласие, защото още нямам пусната такава писмена молба. Интересното е че от ЧР не ми дадоха да подпиша длъжностна характеристика.

Въпроса ми е на първо място дали факта, че не съм подписал длъжностна характеристика ме спасява от евентуални проблеми при незабавното напускане сега?Много Ви благодаря предварително.Отговори

 • Здравейте,

  Работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил, като му осигури:
  1. работата, която е определена при възникване на трудовото правоотношение;
  2. работно място и условия в съответствие с характера на работата;
  3. здравословни и безопасни условия за труд;
  4. длъжностна характеристика, екземпляр от която се връчва на работника или служителя при сключване на трудовия договор срещу подпис и се отбелязва датата на връчването;
  5. указания за реда и начина на изпълнение на трудовите задължения и упражняване на трудовите права, включително запознаване с правилата за вътрешния трудов ред и с правилата за здравословни и безопасни условия на труд.

  Невръчването на длъжностната характеристика, липсата на подпис на работника или служителя, неотбелязването на датата на връчването или несъответствие между датата на сключване на трудовия договор и подписването на длъжностната характеристика се явяват нарушения на трудовото законодателство. В тези случаи можете да подаде жалба да съответната Инспекция по труда и те да предпиемат съответните мерки.

  За справка: чл. 127 от Кодекса на труда

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Салих Асанов
  • 06 Dec 2017 17:14
  • J Stanev (Потребител)
  • 0
  Здравейте Салих, много ви благодаря за бързия и професионален отговор.

  На 1ви декември пуснах молбата за напускане с предложение за взаимно съгласие от моя страна но собственикът още се прави на много зает и не подписва нищо, трудовата ми книжка стои при ЧРесурси и не мога да си я взема, а ми трябва спешно да подпиша трудов договор в друга компания. Освен това в ЧРесурси си признаха че не съм подписвал Длъжностна характеристика което е сериозно нарушение от Работодателя и в такъв случай не би трябвало да ми иска обезщетение (3 брутни заплати, защото в договора пише че се дава предизвестие от 90 дни). Освен това фирмата няма право да ми задържа трудовата книжка. Вече дотук 2 сериозни нарушения от тяхна страна...

  Какво да предприема за да си взема трудовата книжка възможно най-скоро?? Като краен вариант мога ли да си купя нова празна трудова книжка и да я представя на новия работодател с извинението че старата е загубена?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->