Evelina Dimitrova Evelina Dimitrova Потребител

казус по ЗДДСЗдравейте трябва ми спешен отговор, какво да направя.Така фирма А (фирмата производител) регистрирана в БГ по ДДС, фирма Б (фирмата получател) регистрирана в Германия по ДДС, С (фирмата платец) е от Швейцария.

Материалите за производството са доставени от ЕС, фирма А изработва продукта и го изпраща на фирма Б, но фирма С трябва да плати.

На кого трябва да издам фактурата и счетоводно на какво основание.

Благодаря предварително и се надявам за някакво становище.


Отговори

 • Здравейте,

  В поставения въпрос не става ясно:
  - кой възлага на А да извърши доставката - това фирма Б ли е или фирма С?
  - каква е доставката, която А извършва - доставка на услуга "изработка на ишлеме" или А произвежда материалите и ги продава на трети лица?
  - С има ли ДДС регистрация?

  Във връзка с горното мога да дам принципно становище.
  Ако Б възлага на А да извърши доставката тогава, издавате фактурата на Б като вече трябва да прецените основанието съобразно това дали става дума за доставка на стоки /ВОД/ или А е доставчик на услуга "изработка на ишлеме".
  С може да плати на А и това не е проблем, подобни отношение се оформят с протокол между страните.

  Ако С възлага на А тогава фактурата се издава на С като:
  - ако доставката е на стоки и С не е регистрирано по ДДС може да изберете да приложите българския закон и да начислите 20% ДДС - това е по - консервативно решение и ще ви спести доказване пред данъчните. Може да изберете да се позовете на Директива 2006/112 и да не начислявате ДДС, базирайки се на противоречие между Директивата и закона, тъй като в Директивата се говори за данъчно задължено лице, а не за регистрирано лице, но това означава да доказвате своята правота пред НАП;

  Ако става въпрос за доставка на услуга ако С не е регистрирано по ДДС сте задължени да начислете 20% ДДС, тъй като за разлика от доставката на стоки, при доставката на услуги за данъчно задължени лица се приемат единствено тези регистрирано по ДДС.

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->