Teodora Nikolova Teodora Nikolova Потребител

ЗдравейтеКазвам се Теодора и имам дете на 1 год и 9 мес. От началото на този месец си смених работата тоест от 1.11.2017 се прекрати ТД със стария ми работодател и на същата дата подписах новия ми ТД за мога да нямам и един ден прекъсване за да си получавам 50% майчинство тъй като той посещава ясла .Интересува ме след като взех решение да напусна и реално нямам изработен 1 месец , дължа ли предизвестието от 30 дни и също така имам ли право на неплатен отпуск за да не го работя предизвестието ?


Отговори

  • Здравейте !

    Ако в трудовия ви договор има клауза за предизвестие от един месец, то при напускане по ваше желание сте длъжна на изработите предизвестието, независимо, че сте работили само няколко дни. Ако не го направите на основание чл.220, ал.1 от Кодекса на труда страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.

    По време на предизвестието можете да ползвате платен или неплатен отпуск само с разрешение на работодателя или отпуск по болест. Времето, през което ще бъдат ползвани тези отпуски е част от времето на предизвестието. Не е необходимо това време да бъда отработвано допълнително.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->