Живка Желева Живка Желева Потребител

Осигуряване в две дружестваЗдравейте!


Собственик на ЕООД се самоосигурява през дружеството. Има назначен само един служител на 4 часа. Той е и съдружник и управител в ООД .Така е вписан в друж. договор. Има сключен ДУК с възнаграждение. Работи като техник наравно с другите работници, управлява автомобил по занятие, пътува в командировки.


Въпросът ми е може ли да се назначи по трудов договор в ООД-то? Ако не може и тогава сключи договор за полагане на личен труд, в декл. обр. 1 коя точка ще се пише за вид осигурен. Кое е най-изгодно за да не се прави изравняване на осигуровки в края на годината?


Прочетох доста материал но така е извъртяно всичко, че човек да се чуди и мае. Ще съм Ви много благодарна.Отговори

 • Здравейте,

  При положение, че съдружник в ООД има сключен ДУ с упоменато възнаграждение, същия следва да се осигурява по ДУ върху най-малко минималния размер на осигурителния доход за ръководни служители. Когато същото лице, освен управлението на дружеството, извършва и трудова дейност (работи като техник наравно с другите работници) то следва да се осигурява и на това основание.
  Няма пречка съдружника да сключи и трудов договор с дружеството.
  При полагане на личен труд от съдружник в декларация образец едно ще се попълни код за вид осигурен, при следните случаи:
  1. Когато самоосигуряването е в дружеството, в което се полага и личния труд - Код 12 - Подават се данни за осигуряване и данък
  2. Когато самоосигуряването е в дружество, различно от това в което се полага личен труд - код 90 - подават се данни само за данък по чл. 42
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->