Задай въпрос тук
Адриана Тодорова Адриана Тодорова Потребител

Започване на нова работа след съкращение по чл.331Здравейте,

В майчинство съм и ми предстои прекратяване на трудовото правоотношение със сегашния работодател по чл 331. Договорили сме се за обезщетение. Въпросът ми е дали веднага след прекратяването мога да започна нова работа или трябва да мине някакво време? Мога ли и да не се регистрирам на трудовата борса ако времето между прекратяването и започването на нова работа е 2 седмици или месец?


Отговори

 • Здравейте,

  след прекратяване на трудово правоотношение по чл. 331 от КТ, вие се считате за безработна. Следва да имате предвид обаче, че ако предишният ви работодател не ви изплати уговореното обезщетение в рамките на един месец, основанието за прекратяване по чл. 331 отпада. В такъв случай трудовият договор ще се поднови автоматично и вие ще сте длъжна да полагате труд, така сякаш трудовият договор никога не е бил прекратяван.

  Няма причина да не можете да започнете нова работа, но дотогава и предвид факта, че сте безработна, вие трябва да се регистрирате в 7-дневен срок от прекратяването на договора в Бюрото по труда, за да може да получавате обезщетение за безработица, считано от датата на прекратяването му. Ако регистрацията е направена след изтичане на този срок, паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на регистрацията за определения период, намален със закъснението. След започване на новата работа, трябва да се отпишете от борсата.

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Петкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->