Задай въпрос тук
Violeta Georgieva Violeta Georgieva Потребител

Фактура с или без ДДС за чужбина?Здравейте,

живея в Австралия и съм едноличен търговец, за сега нерегистриран по ДДС. Внасям стока от БГ, която за в момента вземам без фактура и на цена без ДДС. Беше ми казано, че ако желая с ДДС цената ще се вдигне с +20%. Въпросът ми е следният:тъй като вече трябва да вземам фактура за стоката, какв ада бъде тя- с ДДС, без ДДС? Извинете, но не съм наясно с процедурите.


Отговори

 • Здравейте,

  От така зададения Ви въпрос, се разбира, че доставчика на стоките, които купувате извършва износ от България. Съгласно ЗАКОНА ЗА ДАНЪК ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ:

  Доставка на стоки, изпращани или превозвани извън територията на Европейския съюз
  Чл. 28. Облагаема доставка с нулева ставка е:
  1. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на доставчика;
  2. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на получателя, ако получателят е лице, което не е установено на територията на страната; тази разпоредба не се прилага, когато стоките са предназначени за зареждане, оборудване и снабдяване на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, които се използват за спортни и развлекателни цели или за лични нужди.
  От посоченото в закона, следва БГ доставчик да посочи във фактурата 0% ДДС.
  Добре е да проверите съобразно законодателството на Австралия, дали не се облага вноса на стоки, който извършвате.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Кристина Кондратюк
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->