Вили Беремова Вили Беремова Потребител

Отчитане на болничен при работа на смениЗдравейте,Възникна следния казус с моя работодател.Трудовият ми договор е "40 работни часа седмично, при сменен режим по график".Също така е въведено сумирано изчисляване на работното време на 6 месеца, което не е упоменато в ТД, но ми е потвърдено от прекия ми ръководител.Заплащането ми не е почасово, а на месечна заплата.

В момента работя 11 часови смени, 2 на 2. Поради възникване на временна неработоспособност съм представила болничен лист за 3 календарни дни - петък, събота и неделя, като в тези дни аз имам смени по график - петък и събота по 11ч.Работодателят ми казва, че той ще ми заплати само 8 часа за петък, като останалите 3 и тези от събота (11ч) трябва да отработя, тъй като събота не е работен ден и се брои за 0 часа, а болничния ми лист е за 8ч.Като казва, че това е така, тъй като получавам заплата, а не ми се плаща почасово.Прегледах доста въпроси, отговори и статии по темата и навсякъде се казва, че при работа на смени и при СИРВ се представят броя часове, които лицето е трябвало да работи за дните на представения болничен.Може ли да ми обясните при тези условия в ТД дали е правилно да се отчита болничния по този начин или трябва да се отчита като часове по график.


Отговори

 • Здравейте, г-жо Беремова,

  Обезщетенията за временна неработоспособност или за бременност и раждане при СИРВ и работа в сменен режим се изплаща според работните часове, включени в периода на неработоспособността, по личния трудов график на работещите, а когато такъв не е наличен – взема се предвид графика на звеното, към което се числят.

  Нека разгледаме Вашия случай:
  При попълване на Удостоверение 9 за болничния лист, следва да се попълнят броя на часовете според Вашия график. Във Вашия случай са предвидени 22 работни часа. Според указание на НОИ обаче, при посочване на работните часове в удостоверение 9, те не трябва да надвишават нормалната продължителност на работното време за периода на временната неработоспособност. Нормалната продължителност на работното време във Вашия случай е равна на 1 ден * 8 часа = 8 часа. Това означава, че в удостоверение 9 трябва да се попълнят 8 часа, както твърдия Вашият работодател.

  Тъй като първите 3 дни от болничния следва да бъдат заплатени от работодателя, но за вас има само един работен ден, на Вас трябва да Ви бъде начислено възнаграждение за временна неработоспособност 1 ден * 8 ч., или общо 8 ч. т.е Вие трябва да отработите допълнително часовете (3ч. от петък и 11ч. от събота), с които да ви се уплътни работното време за целия месец.

  Допълнителна информация – в трудовия договор не е задължително да бъде вписано, че е въведено сумирано изчисляване на работното време в съответното предприятие.

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Ванеса Илиева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->