Donika Ivanova Donika Ivanova Потребител

6 Брутни работни заплати при сезонни работнициЗдравейте!

В предприятието, в което работя имаме сезонни работници, които са при нас над 20 год. Поради това, че са сезонни работници при пенсиониране имат ли право на еднократно обезщетение по чл.222 , ал. 3 от КТ?


Отговори

 • Здравейте,

  При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя. Размерът на обезщетението е две брутни заплати, а ако последните 10 години от трудовия му стаж са при същия работодател - в размер на 6 брутни заплати.
  Както е видно, правото за получаване на обезщетение по чл. 222, ал. 3 от КТ се определя от това, че при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по реда на Кодекса за социално осигуряване. Не се изисква пенсията да е в пълен размер, поради което право на обезщетение на това основание имат и работниците и служителите, придобили право на пенсия по срочен трудов договор от КТ.
  Размерът на обезщетението (2 или 6 заплати) се определя от зачетения при последния работодател трудов стаж.

  За справка: чл.222 ал.3 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->