Цветанка Кънчашка Цветанка Кънчашка Потребител

Обещетение при безработицаЗдравейте,при регистрацията в бюрото по труда ми предлагат работа в сферата в която съм била и за която съм учила (защото конкретната фирма е партньор по европрограма)при изрично оточнение от моя страна че желая да сменя сферата.Имам ли право да отказвам и колко пъти? И това че отказвам би ли довело до прекратяване на обезщетението за безработица?

Благодаря предварително!


Отговори

 • Здравейте,

  Изплащането на паричното обезщетение за безработица се прекратява при прекратяване на регистрацията от Агенцията по заетостта. От Агенцията по заетостта имат право да прекратят регистрацията Ви, когато откажете да приемат предложената Ви подходяща работа и/или включване в програми и мерки за заетост и обучения, както и в програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове. В закона е записано, че за подходяща работа се счита работата, която съответства на образованието, квалификацията и здравословното състояние на лицето, ако тя се намира в същото населено място или до 50 км извън него, при условие че има подходящ обществен транспорт.

  Във вашия случай от Агенцията по заетостта имат право да прекъснат регистрацията Ви като безработна, сътветно да спрат и изплащането на обезщетение, тъй като работата, която ви предлагат е подходяща за вас.

  За справка: чл. 54д от КСО; чл. 20, ал. 4, т. 4 и § 1, т.4 от ЗНЗ

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Салих Асанов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->