Gergana Dimova Gergana Dimova Потребител

Осигуровки на СОЛ (свободна професия)Здравейте!Регистрирана съм като СОЛ и упражнявам свободна професия (изработване на сайтове по поръчка). НЕ съм собсвеник на ЕООД и не съм регистрирана по ДДС. Клиентите ми са изцяло в чужбина, а заплащането получавам през сайтове-посредници, т.е. нито един клиент не е превеждал пари директно на банковата ми сметка. Единствените преводи, които получавам, са от въпросните сайтове-посредници.Въпросите ми:Възможно ли е да избегна регистрацията по ДДС?Възможно ли е просто да подам ГДД накрая на годината? Ако да трябват ли ми някакви специални документи (напр. служебна бележка, договор и т.н.)?Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Това, че развивате дейност в ролята си на физическо лице, съвсем не Ви освобождава от ангажиментите по ЗДДС. Напротив, като данъчно задължено лице ще трябва да следите за всички задължения, които могат да възникнат в следствие на разпоредбите на Закона. Това е така, защото за целите на ДДС законът не прави разлика между юридическо и физическо лице. Основното правило е това, дали сте данъчно задължено лице или не. За да се разбере, дали едно физическо лице е задължено според ЗДДС водещо е дали то извършва независима икономическа дейност. В случай че дадено лице започне да осъществява системно дадена дейност и я прави по занятие като срещу това получава възнаграждение, то тогава може да се счете, че то извършва независима икономическа дейност. В обхвата на данъчно задължените лица по ЗДДС попадат физическите лица, в зависимост от дейността, която те осъществяват. Във Вашия случай Вие сте физическо лице, което упражнява свободна професия и сте данъчнозадължено по ЗДДС.
  Доколкото става ясно от информацията като данъчно задължено лице Вие предоставяте услуги по електронен път. Реалният получател по доставката на услуги е лицето, което Ви е възложило да му предоставите тези услуги като най-вероятно това са сайтовете посредници, които Ви плащат. За да се определи определен режим на регистрация, в който попадате трябва да ce пpилoжи oпpeдeлeн peжим нa oблaгaнe c дaнъĸ въpxy дoбaвeнaтa cтoйнocт нa дocтaвĸитe нa ycлyги, които предоставяте т.е. e нeoбxoдимo пpaвилнo дa ce oпpeдeли мяcтoтo нa изпълнeниe нa cъoтвeтнaтa дocтaвĸa, което пък зависи от статута на лицата (сайтовете възложители), които получават услугите Ви – дали са местни за България, друга държава членка или трета страна.

  Относно подаването на ГДД по ЗДДФЛ без налични документи удостоверяващи платеца и размера на дохода: Независимо къде се намира източника на дохода Ви, моят съвет е да се снабдите със Служебни бележки, Сметки за изплатени суми, Договори, Банкови извлечения или други документи удостоверяващи платеца и размера на дохода Ви. Целта е дори и да не приложите такива с подаване на декларация при евентуална проверка от органа по приходите надлежно да може да защитите и докажете вида на декларирания доход и размера му.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->