Задай въпрос тук
Цветанка Кънчашка Цветанка Кънчашка Потребител

Обещетение при безработицаЗдравейте

Бих искала да ви попитам,ако съм напуснала фирма по собствено желание със спазен срок на предизвестие,след което съм назначена в друга фирма с договор който има срок 10дни ,на какво обещетение ще имам право в бюрото по труда и за какъв период?

Отговори

 • Здравейте!

  За да получавате обезщетение за безработица от НОИ, за Вас трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването.

  Ако имате три или повече от три години от предходното упражняване на право на обезщетение за безработица, ще имате право на обезщетение в зависимост от осигурителния стаж, който имате след 31 декември 2001 година:
  До 3 години – 4 месеца;
  От 3 до 6 години – 4 месеца;
  От 6 до 9 години – 8 месеца;
  От 9 до 12 години – 10 месеца;
  Над 12 години – 12 месеца.

  Дневното парично обезщетение за безработица се определя в размер на 60 % от среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд“Безработица“ за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването.

  Ако имате по-малко от три години от предходно упражняване на правото на обезщетение, ще получавате минималния дневен размер на обезщетението за безработица, който е 7.20 лв. на ден за срок 4 месеца.

  За справка: чл.54а, ал.1, чл.54б, ал.1, ал.4, чл.54в от КСО.

  Поздрави!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->