Потребител

Съставяне и подписване на ГФОЗдравейте,

Бих искала да Ви попитам дали мога за съставям и подписвам ГФО ? Имам висше инженерно образование и допълнително Свидетелство за професионална квалификация със специалност Счетоводство - втора степен. Имам трудов стаж 8 години, като 3 от тях са като отчетник счетоводство , 2 от тях съм била майчинство и останалите 3 като оперативен счетоводител. Изчетох много в нета но никъде не намерих отговор. По новия закон за счетоводство мисля че спадам към : Чл. 18. Физическите лица по чл. 17, ал. 1, които съставят финансовите отчети, и управляващите и/или представляващите счетоводните предприятия, които подписват финансовите отчети, когато финансовите отчети са съставени от счетоводни предприятия, трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да имат придобита задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него действителен стаж по специалността, както следва:в) средно икономическо образование и 8 години стаж като счетоводител. Точно това като счетоводител как да го тълкувам ? Благодаря за отговора предварително.


Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно Закона за счетоводството, съставителите на финансови отчети трябва да имат придобита задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него действителен стаж по специалността. Във Вашия случай ако имате средно икономическо образование, са Ви необходими 8 години стаж като счетоводител, както и да не сте осъждани за престъпление от общ характер.

  За действителен стаж, съгласно Закона за счетоводството се счита: “действително прослужено време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило без трудово правоотношение, както и времето, през което лицето е полагало личен труд или е упражнявало свободна професия и изцяло се е осигурявало за своя сметка. В понятието "действителен стаж" не се включва времето на наборната военна служба и времето за отглеждане на малко дете.”.

  Според мен нямате право да сте съставител на финансови отчети, тъй като Вашето висше образование не е икономическо и Вашият действителен стаж като счетоводител е 6 години.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Величка Павлова

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗС

-->