Потребител

КредитиЗдравейте,теглих три бързи кредита ,не успях да ги изплатят и искат да ме съдят могат ли да ми направят нещо аз нямам никаква собственост на мое име работя на трудов договор асистент към соц подпомагане на 4 часа под минимална заплата,предполагам оставам вечен длъжник в този случай понеже няма какво да ми взимат , благодаря предварително !


Отговори

  • Здравейте,

    Съдебната практика е единна, че съгласно чл. 446, ал. 1 ГКП трудовото възнаграждение и въобще всяко възнаграждение за труд, както и пенсията са частично секвестируеми, т.е. наложения върху тях запор обхваща само секвестируемата част. Съществуват колебания в практиката единствено по начина на определяне на секвестируемата, съответно – на несеквестируемата част. Трудностите при тълкуването на законовата уредба произтичат от избрания от законодателя подход при определянето им. За да бъде установено точното съдържание на законовата уредба, е необходимо да бъдат разгледани отделно и съобразени правилата за определяне както на несеквестируемата, така и на секвестируемата част на дохода на длъжника.
    Несеквестируемият минимум е определен абсолютно – в размер на минималната работна заплата и това се отнася както за всяко възнаграждение за труд, така и за пенсията. Следователно не може да получаваш по-малко от установената минимална работна заплата в размер на 510 лева за 2018г.

    Поздарви,
    Виктория Йотова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->