Задай въпрос тук
Татяна В Татяна В Счетоводител

Признаване на юридически стажЗдравейте,

има ли нормативен акт, който регламентира реда и начина за изчисляване на професионалния стаж на регулирани професии като счетоводители, юристи и т.н. По-конкретно ме интересува признава ли се за юридически стаж положен извънреден труд отговарящ на изискването да е юридически.

Хубав ден и благодаря!


Отговори

 • Здравейте,

  Условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се зачете юридически стаж на дадено лице са следните:
  - лицето да има юридическо образование и придобита юридическа правоспособност;
  - да е официално назначено на длъжност или да е упражнявало професия, за която се изисква юридическо образование и придобита юридическа правоспособност.
  Т.е., за да се зачете положеният извънреден труд за юридически стаж, е необходимо първо да имате придобита юридическа правоспособност, второ – да сте назначен/а на длъжност или да упражнявате професия, за която се изисква юридическо образование и правоспособност.
  От друга страна, според разпоредбите на Кодекса на труда, работникът или служителят може да сключи трудов договор с работодателя, при когото работи, за извършване на работа, която не е в кръга на неговите трудови задължения, извън установеното за него работно време.
  Ако за тази работа се изисква юридическо образование и правоспособност, то времето, през което сте я извършвали ще се зачита за юридически стаж.
  В случай че полагането на извънреден труд не е било регламентирано по никакъв начин, то времето, през което този труд е полаган, не би могло да се зачете за юридически стаж и също така – противоречи на разпоредбите на Кодекса на труда, т.е. е недопустимо.

  Източници:
  - чл. 110 от Кодекса на труда;
  - §1, т.1 от Допълнителните разпоредби на Закона за адвокатурата.

  Поздрави,
  Цветелина Паскова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->