Потребител

прекъсване на почивкаЗдравейте, Имам сключен договор със сумирано изчисляване на работното време.Прилага се 6 месечен срок на изравняване.За всеки месец се изготвя график, които се одобрява и подписва от работодателя.Изработените в повече часове се изравняват под формата на почивки / наричат ги кодекси/ през следващия месец.

Въпрос: На какво основание и какъв е реда за прекратяване на тези почивки / кодекси/ вече заложени в одобрен график за дежурства.Предварително благодаря!


Отговори

 • Здравейте,

  Сумирано изчисляване на работното време е форма на отчитане на отработеното време, при която нормалната продължителност на работното време се спазва средно за един по-дълъг период от работната седмица или работния ден. Този период се определя от работодателя и не може да бъде по-дълъг от шест месеца. В периода на прилагане на СИРВ работното време през някои от работните дни може да надвишава нормалната продължителност, но се запазва средно за определения период.
  Иначе казано – отработеното в повече през едни от дните се компенсира с по-голяма почивка в други дни, но само в рамките на определения период за прилагане на СИРВ.

  Работника от друга страна няма право сам да преценя кога да компенсира отработеното в повече в едни дни с по-голяма почивка в други дни, той е длъжен да се съобрази с изготвения от работодателя предварителен график.

  В описаният случай работодателят Ви просто изпълнява своите задължения.


  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Тодор Тодоров
  • 19 Oct 2017 10:39
  • (Потребител)
  • 0
  Здравейте !

  Цитат от Наредбата за работното време, почивките и отпуските : "

  " Наредбата позволява през периода, за който е установено

  сумираното изчисляване, утвърдените поименни графици да се изменят от

  работодателя при промяна на числеността на заетите работници и

  служители или на други обстоятелства, при които те са утвърдени......."  Въпрос: Регламентирани ли са тези" други обстоятелства",трябва ли да бъдат документирани и да представляват неразделна част от документооборота на предприрятието или може с устно нареждане от работодателя.  Често пъти в нашата фирма работодателя устно нарежда да се явявам на работа в заложен за мен почивен ден в работния график.Аз не го разбирам и мисля ,че злоупотребява .

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->