Leto Atreides Leto Atreides Потребител

Реквизити на първичния счетоводен документЗдравейте,Като упражняващ свободна професия съм задължен да издавам документи (договори), съдържащи реквизитите на първичен счетоводен документ, изброени в Закона за счетоводството. Въпросът ми е свързан за един конкрет реквизит - номер на документа, съдържащ само арабски цифри. Този номер откъде идва и как се доказва, при положение че договорите са в свободен текст?Благодаря Ви предварително за отделеното време!


Отговори

 • Здравейте,
  договорите по своята същност са споразумение, докато първичните счетоводни документи са израз на фактически извършена доставка на стока или услуга. Списъкът на първичните счетоводни документи е дълъг, но най-често срещаният в практиката е фактурата.
  Що се отнася до реквизита "номер на документа" - това е десетразряден номер, който се изписва само с арабски цифри, като документите се номерират последвателно, без да се дублират или прескачат номера. Допустимо е условното пропускане на номерация, единствено, ако има няколко разряда на номериране, например - 0000000001, 10000000000 и т.н., за което трябва да има икономическа логика (например издаване на фактури от различни обекти).

  За справка: чл.4 - 7 от Закона за счетоводството

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Соня Чобанова
 • Здравейте,

  Благодаря за отговора и отделеното време!
  Макар дефинициите да са Ви верни, мисля че въпроса ми все още е без отговор. Позволете ми да го допълня, надявайки се да достигнем до търсения отговор.
  Като свободна професия аз не съм длъжен да издавам касови бележки или фактури по ЗДДС, но съм длъжен да издавам първичен счетоводен документ при предоставяне на услугите си. Макари договора да е съглашение, то няма забрана в самия договор да играе и роля на разписка или иначе казано първичен счетоводен документ. И така допълнил въпроса си - пак го задавам.

  Поздрави,
  Лето
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->