Alex Bonev Alex Bonev Потребител

Командировъчни собственик на ЕООДЗдравейте,1) Полагат ли се командировъчни на собственик на ЕООД, който пътува из страната с цел извършване на фирмената дейност?2) С писмена заповед ли става самокомандироването?3) При използване на личен (не фирмен!) автомобил за командировка, разходът за гориво признава ли се за данъчни цели?БлагодаряОтговори

 • Здравейте,

  Относно първи въпрос: разходите за командировки на собственик на ЕООД, биха били признати за данъчни цели в случаите, в които лицето има договорни отношения с дружеството, например Договор за управление и контрол или Договор за работа с личен труд. Според Наредбата за командировки в страната, могат да бъдат командировани лица по трудови и извън трудови правоотношения с дружеството.
  По повод втори въпрос: Заповедта за командироване се издава в писмен вид от работодателя или упълномощено от него лице. Всички необходими реквизити, които задължително присъстват в Заповедта за командироване, бихте могли да откриете в Наредбата за командировките в страната.
  Накрая: Когато в заповедта е посочено, че командированият ще пътува с лично превозно средство, се изплащат пътни пари, равни на стойността на изразходваното гориво по разходни норми , определени от производителя на моторно превозно средство за най – икономичния режим на движение. При използването на личен автомобил е необходимо да предоставите фактура за изразходваното гориво.


  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  П.Лазарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->