Sela Stoqnova Sela Stoqnova Инженер

ПродажбаЗдравейте.

Физическо лице съм и това с което се занимавам е като купуман определени стоки от германия и ги продавам тук. Изпращам поръчките по еконт. Може ли това да бъде озаконено без да правя фирма и какви са рисковете ако продължа да го правя по този начин?

Благодаря.


Отговори

 • Здравейте,

  При описания казус Вие (физическо лице) извършвате дейност като търговец по смисъла на Търговския закон. От фактическата обстановка става ясно, че за извършването на тази дейност не сте регистриран като ЕТ. Независимо от това доходите Ви от тази стопанска дейност се облагат по реда от ЗДДФЛ, приложим за физическо лице, регистрирано като ЕТ, като данъчното задължение е в размер на 15 на сто върху формираната данъчна основа.
  Така че за доходите, придобити през годината, следва да подадете Годишна данъчна декларация по ЗДДФЛ за съответната година като декларирате, че сте извършили „Стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, но не е регистрирано като ЕТ“.
  В случая, дейността се осъществява от Вас (физическо лице) без специална регистрация, но за целите на ЗДДС сте данъчно задължено лице, което извършва независима икономическа дейност – търговия и за Вас са относими задълженията по този закон. Тъй като купувате стоки от Германия и ги продавате в България ще трябва да следите стойността на покупките си (ВОП) от Германия и оборота си за задължителна регистрация.
  Моят съвет е, ако решите да развивате дейността си, да учредите Търговско дружество (фирма), но и да не го направите от гореизложеното става ясно, че все пак доходите Ви подлежат на облагане съгласно ЗДДФЛ и сте данъчно задължено лице съгласно ЗДДС.
  Ако коректно подавате информация към компетентните органи, спазвате данъчното законодателство и плащате дължимите данъци, може да продължите да действате като физическо лице - търговец без рискове.

  Поздрави,
  Васил Пантев

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->