Бисер Иванов Бисер Иванов Потребител

Казус за ДДС при ВОПЗдравейте,

Прочетох, че има доста въпроси по темата, но все пак не намерих отговор на моя.

Ето го и казусът.Моята фирма е регистрирана по ЗДДС.

Фирма А, базирана в ЕС, предлага стоката си за 100лв, като съответно е съгласна да издаде фактура с 0% данъчна ставка. Доколкото разбирам, при внос, моята фирма следва да самоначисли ДДС ставка от 20%?В същото време фирма Б, базирана тук, предлага същата стока А на същата цена от 100лв, като ще ми дадат фактура с включен ДДС за стоката. Фирма Б твърди, че печели от търговската количиствена отстъпка, която фирма А им прави. Въпросът ми е какво се случва с ДДС-то? Как така аз следва да си го самоначисля, а фирма Б очевидно не го плаща. Има някаква вратичка за това или е незаконна схема?

Ако е второто, има ли някаква опасност за мен да пазарувам от фирма Б понеже очевидно ми е по-изгодно!Благодаря предварително за информацията!


Отговори

 • Здравейте,

  Фирма е А явно е регистрирано по ДДС лице в своята държава членка. Тази фирма предлага стока на цена 100 лв.
  Ако вашата фирма придоби тази стока и ако е регистрирана по ДДС ще си самоначисли 20% ДДС с протокол по реда на чл. 117 от ЗДДС. Този протокол се отразява в дневника за продажби и в дневника за покупки като така вие не внасяте ефективно ДДС.

  Фирма Б, регистрирана по ДДС в България, Ви предлага същата стока за 100 лв. с включен ДДС, това означава, че ако Вие купите от Б стоката, ще ползвате данъчен кредит в размер на 16,67 лв., а стоката ще бъде заприходена по цена 83,33 лв.

  Ако Б е официален представител на А или закупува сериозни количества от А е напълно възможно А да предлага по - висока търговска отстъпка на Б и така цената на Б да е по - конкурентна.

  Поздрави!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->