Александър Йорданов Александър Йорданов Потребител

Сборна фактура включваща бонове от целия месецЗдравейте! В момента работя на две места - на бензиностанция, а в почивните дни като оперативен счетоводител в счетоводна кантора. Една фирма, която зарежда гориво при нас, си събира касовите бонове през целия месец (от 1-во до 31-во число). В края на месеца клиентът искаше да му пусна сборна фактура, която трябваше да включва всичките бонове от месеца, но главната счетоводителка на бензиностанцията каза че такава фактура не може да се пусне. Фактурата трябвало да включва бонове примерно от 1-во до 5-то число т.е. да се пуска на 5 дена, защото щяло да има глоба (чл.113 ал.4 от ЗДДС). В ЗДДС обаче пише, че при извършени две или повече доставки може да се пусне сборна фактура не по късно от последния ден на месеца (чл.113 ал.13 от ЗДДС) и аз смятам, че фактурата можеше да бъде издадена в края на месеца. Все пак фактури бяха направени, но на 5 дена. Искам да ви попитам права ли е в този случай счетоводителката?


Отговори

  • По принцип разпоредбата на чл. 113, ал. 13 от ЗДДС ясно определя условията, при които може да се издаде сборна фактура.
    Може да има други факти, които не са известни и поради които счетоводителката да е отказала да приложи цитираната разпоредба.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->