Яница Жекова Яница Жекова Потребител

ДДС при транзитна продажба на стокиЗдравейте, може ли да ми обясните как се третира за целите на ДДС следната сделка: Имаме българска фирма регистрирана по ЗДДС в България и Гърция, която купува стоки от Китай и ги продава в Италия на фирма регистрирана за целите на ДДС. Стоката от Китай минава митница в Гърция и от там пътува за Италия, не влиза на територията на България. Българската фирма плаща разноските по транспорта и митото в Гърция. Имаме фактура за комисионна на спедиторската фирма - без ДДС, фактура от оператора на пристанището в Гърция за товаро-разтоварната дейност - с начислено ДДС 24%, фактура от шипинговата компания за терминални разходи - без ДДС, гръцка митническа декларация, в която е посочено за изпращач - фирмата от Китай, за получател - българската фирма и за декларатор - гръцката спедиторска фирма, фактура от Китай за дадените стоки - без ДДС и продажната фактура от българската фирма към италианската - без ДДС. Какво трябва да се включи в справката-декларация по ДДС?

Благодаря.


Отговори

 • Здравейте,

  При вас мястото на изпълнение и Гърция, тъй като това е държавата на вноса и оттам стоката пътува към Италия. Дружеството има издаден ДДС номер в Гърция и съответно декларира там.

  По отношение на България, фактурата която издавате за продажба трябва да се отрази в колона 23 от дневника за продажби / доставки по реда на чл. 69, ал. 2 - доставки с място на изпълнение извън територията на страната, които биха били облагаеми ако бяха изпълнени на територията на страната./

  Останалите документи трябва да се включат отчетните регистри, които подавате в Гърция.
  Фактурата от Китай не се отразява в дневниците по ДДС нито в България нито в Гърция, тя се осчетоводя и се закрива след извършване на плащането.

  Поздрави!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->