Magdalena Boyadzhieva Magdalena Boyadzhieva Потребител

Права на обезщетениеЗдравейте!

По професия съм старши учител и трудовият ми договор се наложи да бъде прекратен по член 325 ал.1 т.1 КТ. Имам трудов стаж при този работодател 11 месеца.

Имам ли право да подам документи към Бюрото по труда и какъв процент ще получавам от заплатата си?

И относно оставащата ми отпуска, която е 26 дни, колко дни от нея се зачитат като обезщетение, което да се изплати?Отговори

 • Здравейте,

  Имате право да подадете документи към Бюрото по труда, но тъй като договорът Ви е прекратен по взаимно съгласие ще имате право на обезщетение за безработица в минимален размер ( 4 месеца по 7,20 лева на работен ден).

  Дните на неизползван платен годишен отпуск се изплащат като обезщетение по реда на чл.224 ал.1 от Кодекс на труда, при прекратяване на трудовото Ви правоотношение. Размера на натрупания отпуск за ползване, който имате към датата на прекратяване е в съответствие с натрупания трудов стаж за съответната година. Например : ако сте започнали работа от 03.01.2017 и договорът ви е прекратен на 03.07.2017, то вие сте натрупали 6 месеца трудов стаж и имате право на половината от разрешения Ви платен годишен отпускт ( 26/2=13 работни дни). Т.е. като обезщетение за неизползван платен годишен отпуск се изплаща остатъка от заработения ви платен годишен отпуск, в случай, че не сте ползвани отпуск.


  За справка:
  - Кодекс на труда


  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Даниъл Славчев
 • Благодаря Ви! Бих ви помолила с конкретност да ми кажете точно колко са дните от отпуската,тъй като не ми е съвсем ясно, които трябва да ми се изплатят -имам 11 м. трудов стаж и годишен отпуск 56 дни.
  Имам и още един въпрос. Дъщеря ми получава наследствена пенсия и е осигурена от НОИ. Работи на 4 часа на трудов договор като учител и въпреки това й удържат осигуровки. Има ли право работодателя при това положение да го прави?
 • Имате уговорени по трудов договор 56 дни на платен годишен отпуск така ли ?

  Колко трудов стаж имате за тази година ?

  Имате ли прехвърлен отпуск от предходна година ?

  Работодателят е длъжен да прави удръжки от брутното трудово възнаграждение на работници/служители, които не са самоосигуряващи се лица.

 • Да за тази година имам 56 дни право на отпуска и за същата година( от 09.2016 до 08.2017 г.)- 11месеца трудов стаж. От предходна година нямам прехвърлена отпуска.
 • За 8 месеца трудов стаж, Вие имате право на 37 дни платен отпуск, ако разбира се не сте ползвали дни на платен отпуск през текущата година.

  56 платен отпуск за ползване през текущата година /12 месеца =4.67 средно дни платен отпуск на месец

  4.67 х 8 месеца трудов стаж =37 дни заработен платен годишен отпуск за ползване (закръглено от 37.36)

  Поздрави,
  Даниъл Славчев

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->