Задай въпрос тук
Д. Мачева Д. Мачева Потребител

Дневни пари за командировка в чужбинаЗдравейте, бихте ли разяснили какво точно се разбира под "други разходи" (които се явяват 30% от общите дневни пари за командировка в чужбина по чл.18, ал.3 от Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина)? 1. Ако от хотела до местоработата ти се налага ползването на транспорт - то той за чия сметка остава - моя или на моя работодател? 

 2. При какви условия моя работодател има право да не ми изплати по-горе споменатите 30% други разходи и това законно ли е? 

 3. Какъв е минимумът на дневните пари, които ми се полагат по закон? 


Благодаря предварително!Отговори

 • В дневните пари за командировка в чужбина се включват разходите за храна, вътрешен транспорт и други. Следователно разходите за транспорт от хотела до местоработата са включени в дневните. Моля да поясните за коя държава се отнася командировката, за да ви отговорим на въпроса за размера на дневните, които ви се полагат.
  Чл. 18, ал. 3 се прилага, когато часто от разходите по командировката се поемат от приемащата държава или организация. Моля да поясните дали вашият случай е такъв.
 • Визирам конкретно Швейцария. Кой в случая трябва да поеме билета за влак за придвижването ми от летището в Цюрих до Баден - тои за моя сметка ли е?
  И още един въпрос - какво по-точно се разбира под вътрешен транспорт?
  Ако придвижването е м/у 2 града това спада ли към вътрешен транспорт?А ако разхода е пове4е от предвидените 30%, то разликата за чия сметка е?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->