Задай въпрос тук
андро димитров андро димитров Потребител

междувароден транспортЗдравейте,

фирмата извършва международен транспорт в ЕС. за извършените услуги относно превоза на стоки от една страна членка на ЕС до друга страна членка на ЕС издаваме фактури съгласно закона. Но една от фирмите получателки в Германия на която издаваме фактура за извършеният транспорт издава към нас фактура за същият този транспорт, Въпросът ми е как следва да осчетоводим тези фактури от немската фирма и как да ги отразим в дневниците по ДДС ?

И още един въпрос за фактури от Норвегия относно платени пътни такси следва ли да се издаде прототокол по чл 117 ?

Предварително благодаря,Отговори

  • Здравейте,

    За фактурите, които получавате за транспортни услуги, от страна членка на ЕС, трябва да издадете протокол по чл. 117 от ЗДДС. Основанието ще бъде чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗДДС, а приложимата ставка - 20 %. Протоколът ще влезе и в дневник Покупки и в дневник Продажби, така че реален ДДС ефект няма да има.

    Относно втория Ви въпрос, пътните такси са свързани с използването на пътната инфраструктура в Норвегия или мястото на изпълнение е Норвегия. За тези фактури не трябва да съставяте протокол за самоначисляване на ДДС. Фактурата, която Ви е издадена би трябвало да е с включен норвежки данък добавена стойност, което означава, че Вие сте го платили там на място.

    Поздрави,
    Вера Русинова

  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->