Потребител

Сделка в ЕС с участието на българско дружествоЗдравейте,

Бихте ли ме посъветвали как се третира по ЗДДС следният казус:

Данъчно регистрирано в България дружество посредничи при намирането на клиент /физическо лице, немски гражданин, с постоянно местожителство в Германия/ на германска фирма посредством интернет сайт. Стоката /база за никотинова течност/ е доставена директно от доставчика на клиента, без да напуска пределите на Германия и без да достига фактически българското дружество. Доставчикът издава фактура на българската фирма за никотиновата течност на стойност от 30 евро напр. Българската фирма издава фактура на клиента за същата стока, но вече на стойност 90 евро.

Допустима ли е тази търговска операция и как я тълкувате от данъчна гледна точка? Какви документи е редно да се изготвят и в чия тежест остава ДДС?

Предварително благодаря за отговора!Отговори

 • Здравейте,

  При положение, че фирмата от Германия ще фактурира на българската фирма стоката, а самата стока няма да напусне Германия, то на фактурата ще бъде начислено ДДС. Българската фирма от своя страна продава директно на физическо лице стока, която обаче не е напуснала пределите на Германия. В този случай мястото на изпълнение на продажбата на стоката ще бъде в Германия и българската фирма няма да начисли ДДС на фактурата, която издаваме на физическото лице в Германия. Ако подобни случай станат практира на българската фирма, то тя трябва да следи оборота си в Германия, защото може да надвиши прага за регистрация по ЗДДС там.

  Фирмата е необходимо да има стнадартния набор от документи за осъществяване на подобни сделки - фактури, стокови разписки, копие от транспортен документи удостоверяващ транспортирането на стоката.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
  • 14 Aug 2017 16:50
  • (Потребител)
  • 0
  Много Ви благодаря, г-н Байнашев!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->