Ангелина Динева Ангелина Динева Потребител

Плаща ли се ДДС при директна поръчка на стоки от Китай до САЩ?Здравейте, ако Българска фирма има онлайн магазин и продава стока на американски граждани, като стоката се поръчва от Китай и директно се дава за адрес за доставка купувача в САЩ ще се дължи ли по някакъв начин ДДС на българската държава? Реално стоката не влиза в България , но проблем ли би било, че е поръчана от фирма и ще трябва ли да се плаща ДДС на държавата. Освен това били имало пречки с митниците в САЩ от сорта изискване на плащане на мито или задържане на митница при положение, че е поръчано от българска фирма, а адрес за доставка е някъде в Америка до физическо лице?


Отговори

 • Здравейте,

  При осъществяване на доставка на стоки, мястото на изпълнение се определя съгласно разпоредбите на чл.17 от ЗДДС. Съгласно разпоредбите на чл.17, ал.2 от ЗДДС, място на изпълнение при доставка на стока, която се изпраща или превозва от доставчика, получателя или от трето лице, е местонахождението на стоката към момента, в който се изпраща пратката или започва превозът й към получателя.
  Във вашия случай стоката се намира на територията на Китай към момента, в който започва изпращането й или превозът й към получателя от САЩ, следователно мястото на изпълнение на тази доставка ще е на територията на Китай по силата на чл.17, ал.2 от ЗДДС, т.е доставката ще е с място на изпълнение извън територията на страната. На основание чл.86, ал.З от ЗДДС, не се начислява данък при доставка с място на изпълнение извън територията на страната. Съгласно разпоредбите на чл.114, ал.1, т. 12 от ЗДДС и чл.79, ал.2, т.4 от ППЗДДС във фактурата следва да се посочи, че мястото на изпълнение на тази доставка е извън територията на страната, което е и основанието за неначисляване на данък. Вашето дружество следва да притежава и други документи, потвърждаващи осъществяването на доставка на стока, с място на изпълнение извън територията на страната, като например транспортни документи, договори и др.
  Колкото до това дали ще трябва да плащате мито в САЩ не мога да кажа със сигурност, но най-вероятно ще трябва стокоите да минат през митница и ще трябва да го плащате.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Салих Асанов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->