Росица Тодорова Росица Тодорова Потребител

Временно прекъсване на майчинствоЗдравейте!

В момента съм в отпуск за гледане на дете до 2-годишна възраст. Налага се да го прекъсна за 1 седмица поради служебни ангажименти и желание на работодателя ми.

Въпросът ми е след това мога ли отново да продължа този отпуск? Ще се отрази ли това прекъсване на нещо? Крие ли някакви рискове?

Благодаря Ви!


Отговори

 • Здравейте!

  Да, може да прекъснете отпуската за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. За целта трябва да пуснете заявление до работодателя, за спиране на отпуската по чл.164 от КТ.
  Вашият работодател, представя в НОИ Приложение № 10, с което да декларира следните промени в обстоятелствата за прекъсване на майчинството т.12 Лицето е започнало да упражнява трудова дейност.
  След започване на работа до навършване на 2 годишна възраст на детето, имате право на обезщетение от НОИ на 50% майчинство съгласно чл.54 от КСО.
  След приключване на служебните Ви ангажименти, трябва да си пуснете заявление за отпуска по чл.164 от КТ и вашия работодател да подаде в НОИ Приложение № 10 за обезщетение по чл.53 от КСО, за получаване на майчинство до навършване на 2 годишна възраст на детето.

  За справки чл.164 от КТ, чл.53 и 54 от КСО.

  Поздрави!

  Даниела Стоименова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->