Daniela Vasileva Daniela Vasileva Потребител

Префактуриране разход към ЕСЗдравейте,

компанията ни плаща разход за училище на децата на чуждестранно лице с трудов договор в България. Фирмата не ползва данъчен кредит за този разход (основната дейност е освободена доставка за целите на ЗДДС)

Възниква необходимост от еднократно префактуриране на този разход към предходния работодател на ЧЛ-страна от ЕС, свързано лице за компанията.

Предстои получаването на фактурите за следващите семестриални такси от българското училище.Въз основа на кой член от ЗДДС следва да се издаде фактурата и може ли да се приложи механизмът за самоначисляване от колегите в другата ЕС, при положение,че лицето е чуждестранно и ползва услугата в България?Благодаря!


Отговори

 • Здравейте,
  Предвид описаната фактическа обстановка, моето мнение е че първо вашето дружество поема разход, който не е свързан с неговата икономическа дейност, което означава, че това е данъчно непризнат разход.
  Ако извършите префактуриране на този разход това означава, че и прихода няма да бъде данъчно признат по смисъла на ЗКПО.
  На следващо място доставките свързани с образувание са освободени, което означава, че те не се облагат с ДДС и при тях няма самоначисляване на данък, а точно обратното налице е освобождаване от начисляване на данък.
  Фактурата се издава по общите правила на ЗДДС.

  Поздрави!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->