Наталия Върбанова Наталия Върбанова Потребител

ВОД с оставане на стоката в БългарияЗдравейте, издавам фактура за изработка на матрица за фирма от Румъния, регистрирана по ДДС.

Как следва да отразя в дневниците за ДДС и ВИеС декларацията тази фактура, при положение че тази матрица остава при нас за изработка на продукция за тяхната фирма до свършване на поръчката и в фактурите има отразено аванс за изработка на матрица и изработка на матрица за този клиент?Отговори

 • Здравейте,
  От поставения въпрос не става ясно, дали българското дружество извършва доставка на услуга: "изработка на матрица", или извършва доставка на самата матрица, т.е. стока?
  Ако извършвате доставка на услуга, приложение намира разпоредбата на чл. 21, ал. 2 от ЗДДС, която гласи, че щом получателят на услугата е регистриран по ДДС в ДДЧ то мястото на изпълнение е там, където е получателят. Фактурата се посочва в колона 22 на дневника за продажби.
  Ако извършвате доставка на матрица, за която сте получили авансово плащане, за самото авансовото плащане не сте задължени да издавате фактура.
  Ако все пак сте издали фактура за авансовото плащане, трябва да имате предвид, че на основание чл. 124, ал. 3 от ЗДДС издадените данъчни документи във връзка с вътреобщностна доставка, включително за получено плащане, се отразяват в дневника за продажбите за данъчния период, през която данъкът за доставката е станал изискуем, съгласно чл. 51 от закона (данъкът не става изискуем към датата на плащането и издаването на фактурата, поради което не се отразява в дневника за продажбите през данъчния период, през който тя е издадена, а през данъчния период, през който настъпва изискуемостта).

  Моля имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->